Story in JMC : Muet P2

Image result for


Sempat kitaorang minta kebenaran nak keluar kejap untuk ke tandas. Masa tulah dorang nak pergi tandas. Then, Jam menunjukkan tepat pukul 8 pagi, maka pembantu library tu suruh kitaorang bersedia dan memberikan senyuman manis. Kitaorang masih tak percaya lagi. Dahlah first group. Maka kita empat orang keluarlah dari makmal tu. Classmate yang lain wish goodluck dari dalam makmal. Cehh macam nak buat performance pula. Masa aku dengan ahli yang lain otw nak pergi bilik exam, aku sempat cuba ingat macam mana nak setting jam ni. Haha.

Aku penat nak taip "kitaorang". Kami pun masuklah dan bagi salam. Letak bag dekat meja yang disediakan dan tak payah bawa apa-apa. Semuanya dah tersedia atas meja exam. Aku adalah candidate C. Bersyukurlah juga. Boleh ambil feeling sebelum mula speaking. Kami pun duduk mengikut huruf yang dilabel. Kami diberikan dua minit untuk membaca tajuk yang akan dibentangkan. Boleh tanya panel tu if tak faham words mana-mana sebelum exam. 

Maka bermulalah speaking test. Bila semua dah bagi point masing-masing. Baru boleh discuss jawapan mana yang kita rasa setuju atau tak. Masa tu aku pun setting lah jam yang aku pakai tu dalam 10 minit. Kitaorang discuss lah. Bincang-bincang tu, syaf bagi isyarat lagi berapa minit. Aku bagi isyarat tinggal 3 minit. Semua group stop berbincang dan bagi peluang concluder nak buat conclusion. Kami habis pada tepat waktunya.

Ada adegan yang memalukan. Dah habis tu dah boleh bersurai. Semua bangunlah dan salam panel tu. Bila lepas aku salam, dia tegur aku. Ah sudah, dah kenapa pula. Dia cakap, "I think that pencil belongs to us.". Aku kebingungan dan tengok tangan aku. Hahahah aku hampir terbawa pensel tu keluar. Damnn. Aku terus minta maaf. Hahahaha ya ampun. Ada yang hampir tergelak tengok aku. Kuajo korang. Alhamdulilah kitaorang dapat panel yang baik. Lega lepas exam tu. Syukur.

Kitaorang boleh balik bilik. Apalagi sambung tidur. Awal kot kitaorang habis. Pukul 9. Sepatutnya kena pergi kelas. Aku tak tahu pun bukan tak nak pergi. haha. Masa fizik, baru aku turun. Cikgu tu banyak kerenah sikit. Hahaha. tapi dikecualikan lah kelas bagi yang ada muet. Dewan kuliah aku separuh hilang termasuk kelas aku. 

Ada dua orang classmate aku kena buat hari lain sebab nama dorang dengan group kelas lain. Mereka berdua jelah kena pergi kelas. Haha. Nasib baik aku group dengan sekelas aku. Alhamdulilah result muet kitaorang semua okay.

Share:

2 Comments

  1. All the best dear for your MUET results nanti! :)

    ReplyDelete
  2. @Gen Y girl Result dah keluar dah :D, mai just share apa yang berlaku. Huhuh

    ReplyDelete

Assalamualaikum :D
Berkatalah dengan penuh budi bahasa.
Terima Kasih