Story in JMC P8

18:48 Maisarah Mimo 0 Comments

 Image result for snowy mountain tumblr
A crayon is colouring your life.
You can read the previous part in Life in Matriculation tab. Just click over there.

Semester 2.
Bila semua dah tahu result masing-masing, and start a new life dengan sem 2. Untuk sem 2, kelas aku dapat banyak pensyarah lelaki mengajar berbanding sem 2. Start sem 2 baru aku boleh sesuaikan diri. Terlalu lama aku ambil masa. Kebetulan masa minggu asimilasi, aku dapat cikgu bio yang aku minat. Seronok bila dia ajar but then bila kelas dah rombak dapat cikgu lain. Garang sikit bagi aku lah. So sad lah tukar but nak tak nak kena teruskan kehidupan. LOL. Cikgu tu pun cikgu paling emo duh. Aku tak faham sampai cikgu nak nangis bagai. Salah classmate aku lerr. Classmate baru ni aku pun tak berapa suka pun. Tapi terima je lah nak hadap setahun. Eh tak sampai pun setahun pun.

Aku happy juga dapat cikgu bio yang aku minat, before result diumumkan. Ada satu kelas ni, cikgu ni tanya apa azam kitaorang untuk sem 2. Sorang-sorang kena memperkenalkan diri and bagitahu lah azam korang tu. Aku tak tahu nak cakap apa azam aku. haha. Obviously, aku masuk matriks ni nak bagi kejayaan dekat parents. Kau tahu apa aku jawab? Aku just cakap aku nak fokus dekat subjek bio and chem. Masa sem 1, 2 subjek tu macam krik krik je. Mianhae :'> Masa sem 2, alhamdulilah aku boleh catch up untuk subjek yang aku agak lemah tu.

Sem 2 juga, aku hadapi MUET.  Alhamdulilah everything was eased. Aku dapat group yang boleh kerjasama and thank God. Tapi salah seorang dari group aku ada yang aku tak berapa berkenan dengan dia. Dia ni satu group aku masa agama, so dia ni pemalas ya amat. Presentation ciput tu nak buat last minutes. Ingat senanglah nak cari info that time? Aku agak frust weh. Tak tahulah dugaan dengan kawan-kawan macam ni lah. Semoga awak-awak dekat luar tu sila tabah kan hati.

Macam-macam perangai nak hadap kawan ni. Kawan yang kau sangkakan dia kawan kau, rupanya berlakon je. Masa subjek bi, kelas kau ada buat chain letter. Ada geng-geng berpuak dalam kelas aku tu, berpakat tulis benda yang sama. You know what apa dorang cakap? Diorang kata aku pilih kawan. Aku rasa dorg cakap dengan cermin, aku sikit pun tak kisah nak berkawan dengan siapa. Tapi kalau dah perangai korang bermuka-muka, memang patut ler aku cari kawan yang boleh bimbing aku jalan yang benar. Lagi satu, kalau aku kawan dengan korang pun, aku rasa korang mesti sekepala dengan aku. Jadi lebih baik tengok diri sendiri tu sebelum cakap orang.

Aku tahu korang tulis tu dengan emosi, aku rasa aku tak ada masalah dengan korang pun. Jadi tak payah nak over. Aku cuma ada masalah dengan roommate aku. Jadi mohon lah jangan perasan sangat aku ni nak cari pasal dengan korang. Apa entah yang tak puas hati. Ingatkan tudung labuh, berpurdah tu baik. Maaf, aku bukan nak menyalahkan mana-mana pihak. Jangan indah kabar dari rupa, kawan. Sebabkan kau, aku jadi kurang percaya or respect dengan penampilan yang menutup kejahatan awak tu. Moga berubah kawan. Sebelum kau kecam orang lain, baik kau fikir apa kebaikan kecil yang orang tu pernah tolong kau.

Dalam chain letter tu juga, one of their gang tulis "I keep hating on you.". Yang ni lagi sorang aku tak tahu kenapa. Sejak masuk matriks ni, I've got many haters lah. hahaha. But nevermind. Aku malas nak layan. Lagi ramai haters, maksudnya korang dengki dengan aku. kahkah. All the best for your life haters. *wink*

Now, aku dah habis matriks. I survived. Alhamdulilah. Kau just buat don't know dengan mangkuk ayun semua ni. Kau masuk sini dengan niat nak belajar. Kau pedulikan kiri kanan. Oh ya, masuk matriks jangan nak cari pakwe. Kau bukan tak boleh nak bercinta tapi matriks kot. Kejap je, kau belajar dulu. Struggle tetap struggle. Lepas ni aku akan post, apa yang ada untuk matrikulasi ni. So ni kiranya tamat lah kisah serba-serbi hidup aku di KMJ.


Tunggu result and road to degree. Doakan aku dapat course apa yang aku minta okay. hihihi


0 comments: