Friends.

08:55 Maisarah Mimo 0 Comments

It all starts with a dream.
 24 March 2017.
Hello everyone! I really do miss everything in assimilation week. I thought I have a good classmate but everyone seperated due to the class reshuffled. It was kind of sad because some of them were changed to other modules. Then our class got new students for second intake students and from other modules who wanna changed to Modul Satu. I thought it will be great but the class has been reshuffled again. Hmmmm.

I didn't know why was everything happened to me. Memang hati dah nekad untuk tak suka kelas baru. From there, I know their "perangai" sebenar. I felt give up until now but hidup mesti kena teruskan. Thanks parents and my schoolmates never stop to movitavate me. Also, mun (she's my ex-classmate in matriculation but she further her studied in Politeknik in Terengganu).

One of thing that I don't like about my classmate is tabiat "puak". I do admitted why my class did not successful like other classes because of that attitude. Next, nak berjaya seorang diri je. Whenever asked to explain, give many excuses such as "aku tak faham lah blablabla" but in exam score je. Nampak dari luar macam baik, tapi kita tak tahu apa dalaman mereka sebenarnya. Ada yang trying act to be "abnormal" bila bercakap. Bercakap like budak-budak. Come on dah besar, janganlah annoying cakap macam tu. Kau buat aku rasa nak baling kasut je. Bila bercakap tu, bahasa tak pernah nak baik. Ada je carut.

Walaupun aku rapat dengan kacang-kacang(nama group) tapi aku tak pernah cerita apa-apa berkaitan aku dekat diorang. Aku tak boleh nak cerita and lagipun susah bagi aku nak cerita dekat diorang. Aku mampu cerita dekat parents and Mun and schoolmates. Thank God, walaupun orang luar (maksud aku, kawan dari luar) but they are more understanding than myself. Aku ni cuma dijadikan kawan ketika mereka dalam "kesusahan". Masa tu barulah tunjuk muka kesian diorang tu. Makin nak habis matriks, makin aku bertekad nak jauhkan daripada mereka.

Not every friends kekal kawan dengan kita, so hidup kena pandai survived. Bagi diorang, kawan yang paling banyak share kedukaan dan kebahagiaan diorang tulah bestie forever rapat sampai orang lain nak berkawan nanti dikatanya perampas. Jadi, kita jangan rapat sangat, jangan tunjuk pun kita ni tak suka dia.

Benda yang pegang sampai sekarang ialah semua ini dugaan hidup. Ada hamba Allah yang lain bagi kata semangat, "aku kuat, aku boleh tempuhi semua".

Sometimes kena hadap dengan lect yang kuat emosi. Sampai tuduh aku berangan masa kuliah. Whatthheck. I never "berangan" dalam kuliah, I try focus what every lect said taught every single thing. Lainlah macam orang lain. Buat kerja lain masa lect, but aku yang tak bersalah yamg kena.

Memang rasa give up, tapi bila ingat "supporters". Aku mampu fikir, aku kena tempuh. Oh ya ,bukan kena hadap tu je, lagi lagi kuliah kau kena kecam ramai lectures. Yes, kuliah aku. Of course aku tak mention kuliah berapa kan. Idk dekat mana salah kitaorg , tahu tahu jadi bahan bualan mereka. If they made mistake, just tell us what was it. Sometimes, ada yang pekakkan telinga but for me. Aku cepat depressed. Yela, aku memang tak buat salah apa pun dalam kuliah tu tapi tak kan kau tak tertanya-tanya kenapa kuliah kau jadi bahan bualan ramai lecturers. Bila nak ditanya apa kesalahannya. Tak nak dijawab. Kadang sorang punya pasal je pun. But then, semua terbabit. Yang tak bersalah pun kena. Ada certain lecturers yang fahamlah, minta maaf dekat yang tak bersalah. Ada yang cakap dia tak marah pun orang tk bersalah. But only one je yang aku perasan. She's the best tc. She's the best motivator in first semester :).

Itu je lah yang aku saja nak share. Yang paling penting, aku rajin sangat luahkan ni sebab aku cuti. Hahahah and esok dah balik. Gila bosan. Takpe, sabar je tinggal beberapa minggu nak habis matriks. Tak lama pun-mun. Thank you mun. Even kau jauh pun, kau faham apa perasaan aku.

0 comments:

Story in JMC P5 BBQ with MS32

00:24 Maisarah Mimo 2 Comments

This is one of my classmate photo in matriculation.

22 March 2017. 
Today, we had the bbq since only several weeks left before matriculation ends. It is quite difficult to us to admit it. I felt like yesterday was the first sem. Yah, like having first met with new friends since I came here. How time flies. In 10 months, I've got many experienced from friends, lect. Lol, sometimes, I felt they annoyed me. It's really pissed me off. I just wanna share you something. This week, we have many things to do such as preparation for pspm 2, final english project. Oh ya, before I forgot. Our class will be doing english project and it is memorylandddd!. How excited! Ms. Sheeda, you're such a creative teacher ever. And the most important thing was her effort to make our bond strong. At first met of us, we did "speed dating". This program was actually to know each of the person. Manalah tahu masa first impression dah ada sakit hati hati. And masa tulah kau tanyalah dia blablabla. Intro macam tu. And our final week, we will be presenting the memoryland project from first semester. 


I do remember Pn rahimah said "10 bulan yang perit untuk masa depan yang panjang." This word really gave the deep meaning. I will do my best in final. I hope all my readers do pray for me and may God ease all of us. Bye. Good night. Can't wait for tomorrow. Esok balik bermalam yowww.

2 comments: